Skip to main content
KrogtuggMagasinNyheter

Livsmedelspriserna skjuter i höjden– så tacklar du dem

Av 25 augusti, 2022september 8th, 2022No Comments

Att driva restaurang har inte varit en enkel match för många de senaste två åren och när det äntligen känns som att man ser ljuset i tunneln efter pandemin dyker det upp nya utmaningar att ta sig an. Livsmedelspriserna har de senaste månaderna stigit med den kraftigaste ökningen sedan finanskrisen 2008. Bara på ett år har priset på kaffe stigit med 30 %.

Vi har pratat med Johannes Reftberger på Martin&Servera som berättar att grunden till de stigande livsmedelspriserna börjar redan när pandemin bröt ut 2020. Producenter och transportörer runt om i världen drabbades av nedstängningar och restriktioner och mycket stannade delvis eller helt av under en period. En brist på containrar att frakta varor i uppstod i hamnarna samtidigt som det blev brist på råvaror. Det gick helt enkelt inte att leverera varor från Asien i samma utsträckning som innan – och detta har ännu inte återställts. När pandemin sedan började avta stack energipriserna i väg vilket gjorde att producenterna fick större produktionskostnader, och inte långt senare utbröt kriget i Ukraina vilket resulterade i en stor brist på vissa livsmedel.

– Även bränslepriserna har stigit kraftigt, och detta påverkar ju livsmedelspriserna eftersom transporterna blir dyrare. Det är vad som kan kallas en perfect storm, allt går åt fel håll samtidigt, säger Johannes Reftberger på Martin&Servera.

Läs hela artikeln i senaste numret av Krogtugg & hotellsnack där Johannes delar med sig av tips på hur du kan hålla ner kostnaderna. Glöm inte att du alltid kontakta oss på Krogdirekt om du har några frågor eller behöver rådgivning.