Skip to main content
Nyheter

Bixias tips hjälper er hantera de höga elpriserna!

Av 4 oktober, 2022oktober 6th, 2022No Comments

Just nu är elmarknaden i rejäl svängning och vi förstår att det är tufft i rådande läge med de höga elpriserna. Vår samarbetspartner Bixia hjälper oss att förklara varför läget ser ut som det gör:

Det dyra elpriset beror på flera orsaker som har inträffat samtidigt. En av de stora anledningarna är det låga utbudet av gas i Europa som minskat ytterligare i takt med Rysslands svar på Europas sanktioner i och med kriget. Oron för att gasen inte ska räcka över vintern har drivit upp priset till skyhöga nivåer.

En annan orsak är att Europa haft en sommar med flera värmeböljor, vilket bidragit till kraftigt minskad elproduktion från vattenkraft, kärnkraft och vindkraft. Till följd har mer fossil kraft, som är dyrare, tvingats in i produktion. Effekten blir att övriga Europa vill köpa vår billigare el – och vid tidpunkter med låg förnybar produktion dras vi på så sätt närmare det europeiska priset som är betydligt dyrare.

Vi vill självklart hjälpa er med vad ni kan göra för att spara så mycket pengar som möjligt i denna situation. Den största pengatjuven är framför allt egen förbrukning. I dagens läge är det viktigt att fundera på om alla maskiner behöver vara i gång.

Tre andra bra energitips:

1. Sänk temperaturen. Uppvärmning är vanligast den största elutgiften. Bara genom att sänka inomhustemperaturen med 1 grad kan man spara in ungefär 5 % av förbrukningen.

2. Se över stora elapparater. De stora apparaterna som kyl och frys, ugn och spis drar oftast mest. Se till att dessa är rengjorda samt har rätt temperatur.

3. Självklart är även elavtalet en viktig del. Här har vi tillsammans med Bixia tagit fram ett avtal för er medlemmar som ni kan ta del av. Kontakta gärna er kontaktperson så hjälper vi er vidare.

Läs mer om Bixias förmånliga samarbetsavtal med Krogdirekt här!
Glöm inte att informera Bixia att du är Krogdirektmedlem.