Skip to main content

Hitta rätt i prissättningen genom att hålla koll på kostnaderna, konkurrenterna och era unika värden. Foto: Peter Dawn, Unsplash.

Hur mycket ska jag ta betalt? Oavsett om det är burgare eller någonting annat du säljer så behöver du hitta en smart prissättning. Här får du koll på de tre ingredienserna du behöver bemästra: kostnaderna, marknadspriset och de specialvärden som just du kan erbjuda.

Dina kostnader för produkten

Det är vanligt att prissätta utefter de egna kostnaderna med ett påslag. Risken med detta förfarande är att du tar för lite betalt. Gästen bryr sig inte om vad du har betalat för köttet, kryddorna, osten, brödet och såserna eller vad du betalar i lokalhyra. Samtidigt behöver du ha koll på vad dina kostnader faktiskt omfattar, för att inte gå med förlust. Varning också för nybörjarfelet att sätta ett för lågt pris. Det kan till och med skrämma bort gästen.

Dina konkurrenters prissättning

Burgaren är säkert mycket billigare på stora snabbmatskedjan och desto dyrare på finaste krogen i stan. Men kom ihåg – nu är gästen hos just dig. Och vad är han eller hon beredd att betala för produkten och upplevelsen som just du erbjuder? För att inte hamna helt snett, kolla runt vad en motsvarande produkt, till exempel en burgare, kostar i stan och bestäm dig för var på skalan förmånligt – exklusivt just er krog befinner sig.

Din specialitet 

Nu till den viktigaste frågan: vad är dina gäster beredda att betala hos just dig? Börja med att lista några saker som är speciella för just ditt erbjudande. Använder du några speciella eller miljömärkta råvaror? Har ni lokaler som lockar till ett besök förutom maten i sig? Har ni ett brett dryckessortiment som drar publik, förutom maten i sig? Vilka av dessa saker gör att kunden är beredd att betala mer än hos konkurrenterna? Finns det något som talar för ett lägre pris?

Dags att sätta rätt pris!

När du har funderat på de tre parametrarna kostnader, konkurrenter och specialiteter är det dags att sätta pris. Landade du på en jämn summa för burgaren? Forskning visar att udda priser fungerar bättre och upplevs som mer trovärdiga ur ett kundperspektiv. Så istället för 170 kronor för burgaren, sätt priset 169 kronor. Och kom ihåg att justera priserna med jämna mellanrum. När dina kostnader går upp, när konkurrenterna prishöjer och när ni byter meny mellan säsongerna, till exempel.

Lycka till!

Behöver du hjälp med din prisstrategi? Vi på Krogdirekt hjälper dig mer än gärna, mejla oss på: hej@krogdirekt.com eller ring på: 013-24 48 90.