Tips och information med anledning av coronaviruset

Senast uppdaterad 2020-12-23

Tänk på att all info ständigt uppdateras. Håll dig därför uppdaterad på respektive myndighets hemsida för den senaste informationen. Vi tar inget ansvar för eventuella förändringar, skrivfel eller misstolkningar som kan uppkommit i samband med kommunikationen.

Förlängt omställningsstöd

Regeringen införde tidigare under året ett omställningsstöd för företag som fått minskad omsättning till följd av pandemin. Och nu när Regeringen har kommunicerat ytterligare restriktioner för att minska smittspridningen förlängs även omställningsstödet under perioden januari–februari 2021.

Mer om det finns att läsa på Skatteverkets hemsida och i ett pressmeddelande från Regeringen som ni hittar via länkarna nedan.

Skatteverkets hemsida

Pressmeddelande från Regeringen

Ny information om korttidsarbete 2021 och ändringar i befintlig lag

Regeringen har meddelat att stödet för korttidsarbete förlängs till som längst juni 2021. Förlängningen ska regleras i en ny tillfällig lag, vilket innebär att förlängningen i praktiken blir ett nytt stöd. Det kommer även göras ändringar i den befintliga lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete. På Regeringens hemsida kan ni läsa mer om ändringarna och det nya stödet.

Läs mer här >>

Nya restriktioner från Regeringen och Folkhälsomyndigheten (18 dec)

Den 18 december 2020 presenterade Folkhälsomyndigheten nya restriktioner, i ett försök att minska den ökade smittspridningen av Covid-19. Restriktionerna innebär bland annat att kommuner och regioner rekommenderas att stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig att bedriva.

Men också att reglerna för restauranger, om hur många gäster som får sitta vid samma bord, skärps till max 4 personer. Och att alkoholförsäljning förbjuds från och med kl. 20 på serveringsställen. Där båda ändringarna gäller från och med den 24 december.

Vi rekommenderar er att läsa mer på myndigheternas hemsidor. Relevanta länkar hittar ni nedan:

Regeringen: Allmänna restriktioner

Folkhälsomyndigheten: Föreskrifter till serveringsställen

Förlängt stöd – Korttidsarbete (tidigare kallat korttidspermittering)

Den 9 november beslutade regeringen att korttidsstödet förlängs till juni 2021. Från januari kommer det även vara möjligt att söka stöd för kompetensutveckling för de permitterade medarbetarna. Mer information finns på Tillväxtverkets webbplats.

Läs mer här >>

Omsättningsstöd för enskild näringsidkare

Många enskilda näringsidkare har drabbats hårt ekonomiskt till följd av covid-19-utbrottet. Därför har regeringen fattat beslut om ett omsättningsstöd till enskilda näringsidkare som trädde i kraft den 9 november. Ansökningsperioden avslutas den 31 januari 2021.

Stödet kan lämnas under tre olika stödperioder, mars–april 2020, maj 2020 och juni–juli 2020. Föregående års månad eller månader kommer att utgöra referensperiod.

Läs mer här >>

Direktstöd vid bortfall av omsättning

Regeringen har presenterat ytterligare en åtgärd för att lindra konsekvenserna som Covid-19 för med sig – ett omställningsstöd på sammanlagt 39 miljarder kronor.

Åtgärden innebär ett direktstöd till drabbade företag där storleken på stödet beror på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft. Det är tydligt att man nu försöker stötta de verksamheter som har det tuffast, däribland hotell och restauranger.

Stödet kommer att variera beroende på omsättningsbortfallet och syftar till att täcka företagets fasta kostnader, exempelvis hyra och leasingkostnader. Stödet gäller för månaderna mars och april 2020 och gäller inte lönekostnader.

För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent.

Tanken med stödet är att företag ska ha möjlighet att överbrygga den akuta krisen och samtidigt få det lättare att ställa om och anpassa sin verksamhet.

Läs mer här >

Stöd för sänkta hyror

Regeringen har beslutat att stötta vissa lokalhyresgäster i utsatta branscher med en tillfällig rabatt för fasta lokalhyreskostnader, en mycket välkommen hjälp!

Stödet söks av hyresvärden i efterhand och ansökan kan göras från den 1 juli 2020 till och med den 31 augusti 2020.

På Regeringskansliets hemsida kan ni läsa mer om den tillfälliga hyresrabatten och dessutom klicka er vidare till länsstyrelsernas hemsidor där ni hittar mer ingående information om bland annat: vilka som kan ansöka, vad som krävs för ansökan och hur mycket stöd ni kan få.

Läs mer här >

Ny restauranglag för minskad spridning av Covid-19

Nu har restauranger, barer och caféer enligt lag ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av Covid-19. Den 1 juli 2020 trädde nämligen en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Lagen innebär också att det är kommunerna som ansvarar för att lagen följs och kommunerna får alltså möjlighet att stänga serveringsställen om så inte sker.

Folkhälsomyndigheten har även tagit fram nya föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. De nya föreskrifterna trädde i kraft den 7 juli 2020 och kompletterar bestämmelserna i den nya lagen. Föreskrifterna ska hjälpa caféer och restauranger att motverka spridning av Covid-19.

Läs mer om de kompletterande föreskrifterna här >

Läs mer om den nya lagen här >

Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Halvtimmes fri juridisk rådgivning

Vi förstår att många av era verksamheter påverkas hårt av coronaepidemin just nu. Ni har säkert flera frågor relaterade till personal såsom uppsägningar, fackförhandlingar eller kring det nya akutregelverket som ger er som arbetsgivare rätt att permittera anställda med 90% av lön och skjuta upp skattebetalningar med mera. Vi upplever också att frågor om så kallad force majeure är vanliga bland er och som reglerar vilka rättigheter och skyldigheter man har vid inställda leveranser, event och liknande.

Vi vill påminna er att ni som medlemmar har tillgång till en halvtimmes fri juridisk rådgivning hos vår juridiska partner LEXIQ och därutöver rabatterade priser för hjälp med att hantera den här typen av frågor. Förbered dig med dom frågor du har innan du kontaktar LEXIQ.

Kontaktperson: Jens Corneliusson, 0723-208378 / jens.corneliusson@lexiq.se

Företagslån via Ponture

Genom Krogdirekts nya samarbetspartner Ponture kan du ansöka och jämföra företagslån online eller ta hjälp av finansiella experter för att hitta rätt finansiering för just ditt företag.

Gör din ansökan här >

Ponture tillsammans med finansbolagen bedömer din låneansökan, inte Krogdirekt.

Smittsanering med Nomor

På grund av rådande omständigheter gällande spridningen av coronaviruset och risken för Covid-19 i världen har Nomor ökad beredskap för denna typ av saneringstjänster över hela landet.

För företag som får in en smitta i verksamheten kan det få stora konsekvenser och därför är det av största vikt att snabbt hitta smittokällan samt, vid behov, sanera lokaler och utrustning för att förhindra vidare smittspridning. Finns risk för smittspridning ligger ansvaret på både arbetsgivare och arbetstagare att vidta åtgärder. För arbetsgivare och företag kan detta innebära att en sanering är nödvändig.

Som medlem i Krogdirekt kan du kontakta Nomor på 0771-122 300 eller smittsanering@nomor.se för mer information och hjälp vid eventuella utbrott av smitta.

Glöm inte att ange att du är medlem i Krogdirekt när du kontaktar Nomor.

Läs mer om smittsanering >

Korttids­arbete

Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med runt hälften samtidigt som arbetstagaren får cirka 90 % av lönen. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaden. Detta är en viktig åtgärd nu när många företag är pressade med anledning av convid-19.

Läs mer här >

Försäkringskassan

Regeringen har föreslagit att tillfälligt slopa karensavdraget med anledning av coronaviruset. När beslutet är fattat innebär det att du kommer kunna ansöka om ersättningen retroaktivt. När vi har mer information om hur du ansöker, återkommer Försäkringskassan med besked.

Läs mer här >

Skatteverket

Skatteverket har samlat information som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset.

Läs mer här >

Vad är coronaviruset?

Hur smittar det, vilka är symtomen och hur skyddar du dig själv och andra?

Uppdaterad status hittar du här >
Mer information på krisinformation.se >

TIPS!

HÄMTMAT 2.0
Allt fler restauranger erbjuder ju hämtmat i olika former. Det kan handla om allt från vanlig take-away till frysta och nerkylda lunchlådor. Även caféer och pizzerior skapar sina egna drive thru-lösningar genom att gå ut till kundernas bilar och lämna matpåsar.

RABATT TILL VÅRDPERSONAL
Många ger rabatt till vårdpersonal. Det är ett kreativt sätt som gynnar både den egna verksamheten samtidigt som man stödjer den hårt arbetande personalen inom vård.

PLANERA INFÖR SKOLSTÄNGNING
OM eller kanske snarare NÄR skolorna stänger finns det flera som planerar för att leverera barnvänlig mat hem till familjer. För vilken förälder skulle inte vilja slippa matlagningen när han eller hon har fått hoppa in som lärare för sina barn?

TILLGÄNGLIGT FÖR ALLA
Försök att skapa Take away-produkter mot olika målgrupper. Det kan till exempel handla om att uppmana företag att bjuda sina medarbetare på lunch när de jobbar hemifrån. Det kan också vara att ge ett särskilt erbjudande som passar till föräldrar vars barn studerar hemma eller pensionärer som inte längre har samma möjlighet att vistas utanför sitt hem.

MINDRE MENYER – MINDRE BEKYMMER
Begränsa era to go-menyer till färre rätter och välj med eftertanke vilka rätter som funkar bäst för detta ändamål, vilka som är mest lönsamma och som säljer bäst.

NÅGOT PÅ POSTEN?
Sociala medier i all ära men stick ut med aktuella erbjudanden genom det gamla hederliga ”lämna reklam i brevlådan”. Nu när många är hemma blir det ett enkelt och inte heller så dyrt sätt att nå ut direkt till alla hemmajobbare eller vabbande föräldrar i närområdet.

TA ÖVER TAKE AWAY-MARKNADEN
Foodora, Wolt eller Urban Eats är ju populära hemleveranstjänster som finns tillgängliga i våra största städer. Men på mindre orter kan det finnas en liten lucka för egna lösningar kring hemleverans. Kanske kan vara läge att även samarbeta med andra krogar?

LUNCH FÖR HELA VECKAN
Hur skönt är det inte att ha veckans luncher klara? Många restauranger erbjuder därför frysta och nerkylda lunchlådor som passar perfekt era kunder som jobbar hemma eller som företag kan beställa till kontoret.

PRESENTKORT TILL STAMMISAR
Med trogna gäster som uppskattar det ni gör kan ni skapa en kampanj för att få dem att stötta just er. Uppmana dem till exempel att ge bort ett presentkort på en god middag från er eller kanske ska ni sälja namnplaketter som gästerna får på ”sina” stolar.

SE ÖVER ALLA KOSTNADER
Om du har lån så kan du kolla med din bank om att få amorteringsfria eller räntefria månader. Du kan även kolla med din hyresvärd om det finns möjlighet till fria betalningsmånader, att skjuta upp hyra eller börja betala per månad istället för kvartal om det är de du gör i dagsläget.

Självklart är inget av detta lösningen på alla problem, men för många kan det kanske hjälpa lite. Vi finns som sagt här för er och det är bara att ni hör av er med era frågor, funderingar och utmaningar så ska vi hjälpa er utifrån bästa förmåga!

MARKNADSFÖRINGSTIPS!

#SUPPORTYOURLOCAL
Förra veckan startade vi på Krogdirekt vår sociala medie-kampanj där vi också hakade på hashtaggen #supportyourlocal. Kampanjen går ut på att uppmuntra alla att rädda sin favoriträtt eller dryck genom att handla eller ta take away från sitt favorithak eller café. Om ni har missat den så hittar ni den i våra sociala medier – glöm inte att dela!

Du hittar oss på Facebook, Instagram, LinkedIn och Twitter!

BACKA KROGEN!
Just nu har American Express sin kampanj ”Backa krogen!” där de ger bort allt deras reklamutrymme till svenska krogar som kämpar för sin överlevnad. Det innebär att du som restaurangägare kan delta i kampanjen eller som privatperson kan nominera din favoritrestaurang.

Delta i kampanjen här >

UTOMHUSREKLAM SOM PEPPAR FÖR LUNCHEN
JCDecaux, som säljer reklamskyltar runt om i världen, lanserade förra veckan en utomhuskampanj för den krisade krogbranschen. Kampanjen går under hashtaggen #payitforwardforsweden som syftar till att uppmuntra alla, som har möjlighet, att bjuda vänner eller kollegor på lunch. De har också tagit initiativ till att buda ut luncher till medie- och reklambyråer som de samarbetar med och kommer göra detta fram till påsk.

Läs mer om kampanjen här >

Självklart är inget av detta lösningen på alla problem, men för många kan det kanske hjälpa lite. Vi finns som sagt här för er och det är bara att ni hör av er med era frågor, funderingar och utmaningar så ska vi hjälpa er utifrån bästa förmåga!

Vi finns här för dig!

013-24 48 90
hej@krogdirekt.com

Våra medarbetare