Tips och information med anledning av coronaviruset

Senast uppdaterad 2020-03-25

Tänk på att all info ständigt uppdateras. Håll dig därför uppdaterad på respektive myndighets hemsida för den senaste informationen. Vi tar inget ansvar för eventuella förändringar, skrivfel eller misstolkningar som kan uppkommit i samband med kommunikationen.

Halvtimmes fri juridisk rådgivning

Vi förstår att många av era verksamheter påverkas hårt av coronaepidemin just nu. Ni har säkert flera frågor relaterade till personal såsom uppsägningar, fackförhandlingar eller kring det nya akutregelverket som ger er som arbetsgivare rätt att permittera anställda med 90% av lön och skjuta upp skattebetalningar med mera. Vi upplever också att frågor om så kallad force majeure är vanliga bland er och som reglerar vilka rättigheter och skyldigheter man har vid inställda leveranser, event och liknande.

Vi vill påminna er att ni som medlemmar har tillgång till en halvtimmes fri juridisk rådgivning hos vår juridiska partner LEXIQ och därutöver rabatterade priser för hjälp med att hantera den här typen av frågor. Förbered dig med dom frågor du har innan du kontaktar LEXIQ.

Kontaktperson: Jens Corneliusson, 0723-208378 / jens.corneliusson@lexiq.se

Företagslån via Ponture

Genom Krogdirekts nya samarbetspartner Ponture kan du ansöka och jämföra företagslån online eller ta hjälp av finansiella experter för att hitta rätt finansiering för just ditt företag.

Gör din ansökan här >

Ponture tillsammans med finansbolagen bedömer din låneansökan, inte Krogdirekt.

Korttids­arbete

Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med runt hälften samtidigt som arbetstagaren får cirka 90 % av lönen. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaden. Detta är en viktig åtgärd nu när många företag är pressade med anledning av convid-19.

Läs mer här >

Försäkringskassan

Regeringen har föreslagit att tillfälligt slopa karensavdraget med anledning av coronaviruset. När beslutet är fattat innebär det att du kommer kunna ansöka om ersättningen retroaktivt. När vi har mer information om hur du ansöker, återkommer Försäkringskassan med besked.

Läs mer här >

Skatteverket

Skatteverket har samlat information som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset.

Läs mer här >

Vad är coronaviruset?

Hur smittar det, vilka är symtomen och hur skyddar du dig själv och andra?

Uppdaterad status hittar du här >
Mer information på krisinformation.se >

TIPS!

HÄMTMAT 2.0
Allt fler restauranger erbjuder ju hämtmat i olika former. Det kan handla om allt från vanlig take-away till frysta och nerkylda lunchlådor. Även caféer och pizzerior skapar sina egna drive thru-lösningar genom att gå ut till kundernas bilar och lämna matpåsar.

RABATT TILL VÅRDPERSONAL
Många ger rabatt till vårdpersonal. Det är ett kreativt sätt som gynnar både den egna verksamheten samtidigt som man stödjer den hårt arbetande personalen inom vård.

PLANERA INFÖR SKOLSTÄNGNING
OM eller kanske snarare NÄR skolorna stänger finns det flera som planerar för att leverera barnvänlig mat hem till familjer. För vilken förälder skulle inte vilja slippa matlagningen när han eller hon har fått hoppa in som lärare för sina barn?

TILLGÄNGLIGT FÖR ALLA
Försök att skapa Take away-produkter mot olika målgrupper. Det kan till exempel handla om att uppmana företag att bjuda sina medarbetare på lunch när de jobbar hemifrån. Det kan också vara att ge ett särskilt erbjudande som passar till föräldrar vars barn studerar hemma eller pensionärer som inte längre har samma möjlighet att vistas utanför sitt hem.

MINDRE MENYER – MINDRE BEKYMMER
Begränsa era to go-menyer till färre rätter och välj med eftertanke vilka rätter som funkar bäst för detta ändamål, vilka som är mest lönsamma och som säljer bäst.

NÅGOT PÅ POSTEN?
Sociala medier i all ära men stick ut med aktuella erbjudanden genom det gamla hederliga ”lämna reklam i brevlådan”. Nu när många är hemma blir det ett enkelt och inte heller så dyrt sätt att nå ut direkt till alla hemmajobbare eller vabbande föräldrar i närområdet.

TA ÖVER TAKE AWAY-MARKNADEN
Foodora, Wolt eller Urban Eats är ju populära hemleveranstjänster som finns tillgängliga i våra största städer. Men på mindre orter kan det finnas en liten lucka för egna lösningar kring hemleverans. Kanske kan vara läge att även samarbeta med andra krogar?

LUNCH FÖR HELA VECKAN
Hur skönt är det inte att ha veckans luncher klara? Många restauranger erbjuder därför frysta och nerkylda lunchlådor som passar perfekt era kunder som jobbar hemma eller som företag kan beställa till kontoret.

PRESENTKORT TILL STAMMISAR
Med trogna gäster som uppskattar det ni gör kan ni skapa en kampanj för att få dem att stötta just er. Uppmana dem till exempel att ge bort ett presentkort på en god middag från er eller kanske ska ni sälja namnplaketter som gästerna får på ”sina” stolar.

SE ÖVER ALLA KOSTNADER
Om du har lån så kan du kolla med din bank om att få amorteringsfria eller räntefria månader. Du kan även kolla med din hyresvärd om det finns möjlighet till fria betalningsmånader, att skjuta upp hyra eller börja betala per månad istället för kvartal om det är de du gör i dagsläget.

Självklart är inget av detta lösningen på alla problem, men för många kan det kanske hjälpa lite. Vi finns som sagt här för er och det är bara att ni hör av er med era frågor, funderingar och utmaningar så ska vi hjälpa er utifrån bästa förmåga!

MARKNADSFÖRINGSTIPS!

#SUPPORTYOURLOCAL
Förra veckan startade vi på Krogdirekt vår sociala medie-kampanj där vi också hakade på hashtaggen #supportyourlocal. Kampanjen går ut på att uppmuntra alla att rädda sin favoriträtt eller dryck genom att handla eller ta take away från sitt favorithak eller café. Om ni har missat den så hittar ni den i våra sociala medier – glöm inte att dela!

Du hittar oss på Facebook, Instagram, LinkedIn och Twitter!

BACKA KROGEN!
Just nu har American Express sin kampanj ”Backa krogen!” där de ger bort allt deras reklamutrymme till svenska krogar som kämpar för sin överlevnad. Det innebär att du som restaurangägare kan delta i kampanjen eller som privatperson kan nominera din favoritrestaurang.

Delta i kampanjen här >

UTOMHUSREKLAM SOM PEPPAR FÖR LUNCHEN
JCDecaux, som säljer reklamskyltar runt om i världen, lanserade förra veckan en utomhuskampanj för den krisade krogbranschen. Kampanjen går under hashtaggen #payitforwardforsweden som syftar till att uppmuntra alla, som har möjlighet, att bjuda vänner eller kollegor på lunch. De har också tagit initiativ till att buda ut luncher till medie- och reklambyråer som de samarbetar med och kommer göra detta fram till påsk.

Läs mer om kampanjen här >

Självklart är inget av detta lösningen på alla problem, men för många kan det kanske hjälpa lite. Vi finns som sagt här för er och det är bara att ni hör av er med era frågor, funderingar och utmaningar så ska vi hjälpa er utifrån bästa förmåga!

Vi finns här för dig!

013-24 48 90
hej@krogdirekt.com

Våra medarbetare