Tips och information med anledning av coronaviruset

Senast uppdaterad 2022-01-13

Tänk på att all info ständigt uppdateras. Håll dig därför uppdaterad på respektive myndighets hemsida för den senaste informationen. Vi tar inget ansvar för eventuella förändringar, skrivfel eller misstolkningar som kan uppkommit i samband med kommunikationen.

Regeringens samlade information

Regeringen uppdaterar löpande sitt arbete med att hantera spridningen av coronaviruset och följderna som coronapandemin för med sig. Här kan ni bland annat läsa frågor och svar om den tillfälliga pandemilagen, vaccin och nya begränsningar för både privatpersoner och företag.

Läs mer här >>

Tillväxtverket stöttar i coronakrisen

Tillväxtverkets har samlat information om insatser för att möta coronakrisen. För företag, stödmottagare, myndigheter, kommuner och regioner. Här kan du bland annat läsa om korttidsarbete, stöd i coronakrisen och myndighetsinformation.

Läs mer här >>

Skatteverkets samlade information med anledning av coronapandemin

Skatteverket har samlat information som är viktig för dig som företagare, förening eller offentlig aktör att känna till i samband med coronapandemin. Där kan du även klicka dig vidare och ansöka om omställningsstöd för minskad omsättning på grund av coronan.

Läs mer här >>

Skärpta regler för serveringsställen

De skärpta reglerna inkluderar bland annat ytterligare begränsningar av öppettider och antal personer som får vistas i samma sällskap på serveringsställen.

Läs mer om de skärpta reglerna här >> 

Ny restauranglag för minskad spridning av Covid-19

Nu har restauranger, barer och caféer enligt lag ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av Covid-19. Den 1 juli 2020 trädde nämligen en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Lagen innebär också att det är kommunerna som ansvarar för att lagen följs och kommunerna får alltså möjlighet att stänga serveringsställen om så inte sker.

Folkhälsomyndigheten har även tagit fram nya föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. De nya föreskrifterna trädde i kraft den 7 juli 2020 och kompletterar bestämmelserna i den nya lagen. Föreskrifterna ska hjälpa caféer och restauranger att motverka spridning av Covid-19.

Läs mer om de kompletterande föreskrifterna här >

Läs mer om den nya lagen här >

Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Företagslån via Ponture

Genom Krogdirekts nya samarbetspartner Ponture kan du ansöka och jämföra företagslån online eller ta hjälp av finansiella experter för att hitta rätt finansiering för just ditt företag.

Gör din ansökan här >

Ponture tillsammans med finansbolagen bedömer din låneansökan, inte Krogdirekt.

Matsäkerhet med Nomor

Nomor erbjuder livsmedelshanterande verksamheter professionell hjälp med hygienrutiner, egenkontrollprogram inom livsmedel och provtagning till förmånliga priser. Med våra kurser breddar ni personalens kompetens inom matsäkerhet.

Som medlem i Krogdirekt kan du kontakta Nomor på 0771-122 300 för mer information om deras tjänster.

Glöm inte att ange att du är medlem i Krogdirekt när du kontaktar Nomor.

Läs mer om matsäkerhet >

Försäkringskassan

Hos Försäkringskassan hittar du aktuell information om ersättningar och vad som gäller med anledning av coronaviruset. Har du frågor om till exempel smittbärarpenning, läkarintyg, karens, ersättning till riskgrupper och vab hittar du många svar här.

Läs mer här >

Vad är coronaviruset?

Hur smittar det, vilka är symtomen och hur skyddar du dig själv och andra?

Uppdaterad status hittar du här >
Mer information på krisinformation.se >

TIPS!

HÄMTMAT 2.0
Allt fler restauranger erbjuder ju hämtmat i olika former. Det kan handla om allt från vanlig take-away till frysta och nerkylda lunchlådor. Även caféer och pizzerior skapar sina egna drive thru-lösningar genom att gå ut till kundernas bilar och lämna matpåsar.

RABATT TILL VÅRDPERSONAL
Många ger rabatt till vårdpersonal. Det är ett kreativt sätt som gynnar både den egna verksamheten samtidigt som man stödjer den hårt arbetande personalen inom vård.

PLANERA INFÖR SKOLSTÄNGNING
OM eller kanske snarare NÄR skolorna stänger finns det flera som planerar för att leverera barnvänlig mat hem till familjer. För vilken förälder skulle inte vilja slippa matlagningen när han eller hon har fått hoppa in som lärare för sina barn?

TILLGÄNGLIGT FÖR ALLA
Försök att skapa Take away-produkter mot olika målgrupper. Det kan till exempel handla om att uppmana företag att bjuda sina medarbetare på lunch när de jobbar hemifrån. Det kan också vara att ge ett särskilt erbjudande som passar till föräldrar vars barn studerar hemma eller pensionärer som inte längre har samma möjlighet att vistas utanför sitt hem.

MINDRE MENYER – MINDRE BEKYMMER
Begränsa era to go-menyer till färre rätter och välj med eftertanke vilka rätter som funkar bäst för detta ändamål, vilka som är mest lönsamma och som säljer bäst.

NÅGOT PÅ POSTEN?
Sociala medier i all ära men stick ut med aktuella erbjudanden genom det gamla hederliga ”lämna reklam i brevlådan”. Nu när många är hemma blir det ett enkelt och inte heller så dyrt sätt att nå ut direkt till alla hemmajobbare eller vabbande föräldrar i närområdet.

TA ÖVER TAKE AWAY-MARKNADEN
Foodora, Wolt eller Urban Eats är ju populära hemleveranstjänster som finns tillgängliga i våra största städer. Men på mindre orter kan det finnas en liten lucka för egna lösningar kring hemleverans. Kanske kan vara läge att även samarbeta med andra krogar?

LUNCH FÖR HELA VECKAN
Hur skönt är det inte att ha veckans luncher klara? Många restauranger erbjuder därför frysta och nerkylda lunchlådor som passar perfekt era kunder som jobbar hemma eller som företag kan beställa till kontoret.

PRESENTKORT TILL STAMMISAR
Med trogna gäster som uppskattar det ni gör kan ni skapa en kampanj för att få dem att stötta just er. Uppmana dem till exempel att ge bort ett presentkort på en god middag från er eller kanske ska ni sälja namnplaketter som gästerna får på ”sina” stolar.

SE ÖVER ALLA KOSTNADER
Om du har lån så kan du kolla med din bank om att få amorteringsfria eller räntefria månader. Du kan även kolla med din hyresvärd om det finns möjlighet till fria betalningsmånader, att skjuta upp hyra eller börja betala per månad istället för kvartal om det är de du gör i dagsläget.

Självklart är inget av detta lösningen på alla problem, men för många kan det kanske hjälpa lite. Vi finns som sagt här för er och det är bara att ni hör av er med era frågor, funderingar och utmaningar så ska vi hjälpa er utifrån bästa förmåga!

MARKNADSFÖRINGSTIPS!

#SUPPORTYOURLOCAL
Förra veckan startade vi på Krogdirekt vår sociala medie-kampanj där vi också hakade på hashtaggen #supportyourlocal. Kampanjen går ut på att uppmuntra alla att rädda sin favoriträtt eller dryck genom att handla eller ta take away från sitt favorithak eller café. Om ni har missat den så hittar ni den i våra sociala medier – glöm inte att dela!

Du hittar oss på Facebook, Instagram, LinkedIn och Twitter!

BACKA KROGEN!
Just nu har American Express sin kampanj ”Backa krogen!” där de ger bort allt deras reklamutrymme till svenska krogar som kämpar för sin överlevnad. Det innebär att du som restaurangägare kan delta i kampanjen eller som privatperson kan nominera din favoritrestaurang.

Delta i kampanjen här >

UTOMHUSREKLAM SOM PEPPAR FÖR LUNCHEN
JCDecaux, som säljer reklamskyltar runt om i världen, lanserade förra veckan en utomhuskampanj för den krisade krogbranschen. Kampanjen går under hashtaggen #payitforwardforsweden som syftar till att uppmuntra alla, som har möjlighet, att bjuda vänner eller kollegor på lunch. De har också tagit initiativ till att buda ut luncher till medie- och reklambyråer som de samarbetar med och kommer göra detta fram till påsk.

Läs mer om kampanjen här >

Självklart är inget av detta lösningen på alla problem, men för många kan det kanske hjälpa lite. Vi finns som sagt här för er och det är bara att ni hör av er med era frågor, funderingar och utmaningar så ska vi hjälpa er utifrån bästa förmåga!

Vi finns här för dig!

013-24 48 90
hej@krogdirekt.com

Våra medarbetare